Докато кметът на София – Йорданка Фандъкова, бездейства около проекта за

...
Докато кметът на София – Йорданка Фандъкова, бездейства около проекта за
Коментари Харесай

Ето как можеше да изглежда София по време на коронавируса

Докато кметът на София – Йорданка Фандъкова, бездейства около проекта за видоизменение на бул. " Патриарх Евтимий ", зад който застана обществено и разгласи през май, че ще бъде осъществен " до месец ", европейските градовете работят бързо, самоуверено и с обсег, възмутени са от " Спаси София ". За разлика от основни градове на остарелия континент като Лондон, Берлин и Париж, столицата ни продължава да изостава, и то с все по-бързи темпове.

Само няколко образеца са ни задоволителни, с цел да се убедим, че макар рецесията към COVID-19, а може би точно поради нея, тротоарите в други европейски столици се уголемяват, прибавят се спомагателни велоалеи и се понижават автомобилните ленти. Това очаква Regent Street в Лондон, където до Коледа с изключение на изброените промени ще се изградят и комфортни и безвредни автобусни спирки, а озеленяването ще бъде доста увеличено.



Част от Friedrichstraße – една от най-известните търговски улици в центъра на Берлин – е напълно затворена за коли, в средата на улицата е обособена необятна велоалея, а останалото пространство е за пешеходци. Върху улицата са ситуирани пейки, краткотрайно озеленяване и маси на заведения за обезпечаване на обществена отдалеченост, споделят още от " Спаси София ". 

Както ние, Момичетата, към този момент писахме, придвижването по един от най-известните булеварди Rue de Rivoli е напълно преобразено. Изградени са две необятни велоалеи, с цел да обслужват непрекъснато възходящия напор от велосипедисти, а автомобилното придвижване е лимитирано в една пътна лента. Дори не са и планувани паркоместа макар съществуването на голям брой търговски обекти.

И в случай че си мислите, че тези европейски столици са сериозна хапка за нашата уста, дано ви дадем образец от " Спаси София " с румънския град Клуж, който дори не е столица, само че с помощта на упоритостите на кмета си, е в крайник с всички трендове за облагородяване на градската среда – нови бус ленти и велоалеи, подземни паркинги, нови пешеходни зони в сърцето на града.

" Единствената построена велоалея бе демонтирана, нито една нова бус лента не беше направена, а се правеха всевъзможни политически ходове за в допълнение съсипване на градския превоз ", оповестяват от организацията.

 
Eто какво вършат управляващите в Милано
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР